sâmbătă, 23 octombrie 2010

Sarmale in foi de varza acra

 Cum se apropie iarna si Craciunul, m-am gandit sa pun si reteta pentru sarmale in foi de varza murata.
  Ingrediente:
  -1kg  carne de porc tocata
  -3kg varza murata
  -2 cepe
  -2-3 linguri de suc de rosii
  -afumatura (costita,sunculita, ce se gaseste prin casa)
  -120-140gr de orez
  -2-3 foi de dafin, piper, cimbru, patrunjel.

Varza murata: se desprind frunzele una cate una si se pun intr-un castron mare.Le gustam, daca sunt prea sarate, le spalam de cateva ori in apa rece, apoi le punem la desarat 30 de minute in apa rece in care am adaugat o bucata de paine ( care absoarbe sarea).
Ceapa se ia, se taie si se prajeste putin, se amesteca cu carnea tocata, piper si orezul.Apoi incepem sa adaugam apa rece, si sa amestecam  carnea pana cand compozitia devine foarte pufoasa. Eu am pus cam 100ml de apa.Daca carnea este foarte slaba se pune mai multa apa, daca este grasa , cam 50-60ml de apa.Astfel, orezul va fierbe foarte bine, la cuptor.
                                          
Luam o cratita, tocam cateva frunze de varza si facem un pat pe fundul oalei.Si incepem sa facem sarmalele.
Luam o foaie, ii taiem nervura de pe mijloc si..
o taiem in 2 , apoi punem o lingura de umplutura spre marginea foii.

                                                         

Si incepem sa rulam.

       Doar o parte a foii de varza se indoaie , cealalta ramane ca atare, astfel ca la un capat, sarmaua va fii desfacuta.Dupa ce am terminat de rulat, se introduce si varza din  capatul care a ramas liber in sarma.
     Si cam asta ar fii. Si incepem sa le punem in cratita, peste varza tocata,punem un strat de sarmale, presaram apoi cateva bucatele de afumatura, iar un strat de sarmale,
                                         
iar la final, inca un strat de varza tocata. Adaugam frunzele de dafin printre sarmale, o ramura de cimbru, sau daca aveti uscat (cum am avut eu), il amestecati cu apa care o puneti in sarmale.
                                         
                                         
  Bun, se toarna apa peste sarmale ( cam pana la jumatatea cratitei ), sucul de rosii, se acopera si se baga la cuptor, la foc mediu, cam 2-3 ore pana cand orezul,carnea si varza au fiert.Cam cu 30 de minute inainte de a le scoate din cuptor, luati capacul sau folia de aluminiu de pe ele, ca sa se rumeneasca putin, iar dupa ce ati oprit cuptorul  se toaca putin patrunjel pe deasupra.
 Se servesc cu mamaliguta, smantana si cu ce mai doreste fiecare.                                                                   Pofta buna!                                

Un comentariu: