luni, 3 ianuarie 2011

Piftie de porc (racituri)

Piftia de porc, nelipsita din casele noastre de sarbatori.Usor de facut, si mai usor de mancat :)
Avem nevoie de :
-usturoi                                                                              
-o ceapa
-sare
-morcov
-un ciolan de porc
- un "adidas"
-2-3 urechi de porc
-daca doriti si putin delikat, eu nu prea sfatuiesc, dar dupa preferinte.De ce nu delikat?Pentru ca morcovul si ceapa oricum sunt dulci, si poate riscati sa mancati piftie-desert.

Carnea o spalam foarte bine, o curatam cu cutitul, o putem freca si cu putina sare, ca sa se curete mai bine.Important este sa fie foarte curata.Evident, depinde si de cum arata ea la inceput, cand o cumparati.A mea era asa de alba incat parca era crescut porcul in eprubeta :).hmmm.

Bun, intr-o oala mare puneti ceapa intreaga, curatat, morcovul intreg ( curatat), sare si carnea si puneti la foc mic-mijlociu cam 3-4 ore pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe os.Aveti grija sa luati spuma de deasupra din cand in cand.Ca sa verificati daca sunt facute, puneti o lingura de apa din oala intr-un bol si inmuiati degetele: daca degetele se lipesc, inseamna ca se vor inchega.Foarte important e sa le puneti in destula apa, pentru ca vor fierbe 4 ore.Si sa le fierbeti mocnit.
Bun, acum usturoiul. Avand in vedere ca ne trebuie mult usturoi, eu va sfatuiesc sa faceti ca mine : cu un cutit zdravan ( eu folosesc un santoku turnat) zdrobiti usturoiul iar foita va cadea singura.De fapt, puteti continua operatiunea cu cutitul si pentru maruntit si zdrobit sau puteti sa-l pisati in modul clasic.Una peste alta, trebuie sa avem usturoi pisat.


Cand carnea a fiert o scoatem din oala si o lasam la racit.Apoi o maruntim, dupa preferinte.Si o asezam frumos in recipiente.

Apoi punem usturoiul.Iar in final zeama in care a fiert carnea ( legumele le aruncam). Atentie: zeama trebuie sa fie calduta nu fierbinte, pentru ca altfel, usturoiul se va face verde.Le punem la rece: balcon sau daca e mult prea frig, cum e pe la noi, frigider.




 Trucuri:
Daca doriti o piftie foarte clara, dupa ce ati fiert-o, o puteti baga in frigider pana a 2-a zi, cand luati cu o lingura toata grasimea ce s-a strans si o aruncati iar piftia decat o incalziti, si apoi luati si curatati carnea, puneti usturoiul s.a.m.d. Si daca doriti o piftie si mai clara, zeama o puteti strecura prin strecuratoarea de ceai.:)). Stiu, stiu, dar asta e : grasime multa.
Sa aveti pofta!                                    

3 comentarii:

  1. buna!piftia arata f.f.bine cred ca o sa fac si eu mi s-a facut pofta.hmmm pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, multumesc.
    P.S. Incerc sa te sun de 2 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  3. ciao!am vazut ca mai sunat aseara te sun sambata seara.pusy

    RăspundețiȘtergere