marți, 16 noiembrie 2010

Yuca-o alternativa la cartofii prajiti

  Yuca sau manioc,  originara din America de Sud,  este cunoscuta in Europa, sau cel putin in Romania, ca planta decorativa. Putini stiu insa ca ea este folosita foarte mult si in bucatarie, sub multe si variate forme: tapioca, de exemplu, extract din radacina uscata de manioc, este foarte folosita la budinca sau la orez cu lapte, yuca, fiarta o putem transforma in piure, supa, sau sosuri pentru carne sau dupa ce este fiarta o putem folosii cu incredere in loc de cartofi prajiti. Si, de fapt, asta as vrea sa prezint azi :yuca prajita. De ce avem nevoie:
radacina de yuca (1-2 bucati)
ulei
sare.
                                       

   Primul pas : curatam yuca de coaja, eventual o taiem in 2, daca este prea lunga, si o punem la fiert cu putina sare  pentru 30 de minute. Verificam daca este facuta, cu ajutorul furculitei: yuca trebuie sa fie moale, dar totusi ferma. Deci nu trebuie lasata pana cand se transforma in piure, dar sa putem infige furculita in ea.
Dupa ce a fiert, o scurgem de apa si o lasam pe blatul de lucru sa se raceasca pana cand o putem manevra cu usurinta.Cand s-a racit, o taiem in 2, pe lung
                                       

si cu cutitul inlaturam mijlocul: yuca are in mijloc niste tendoane, care trebuiesc inlaturate, apoi o putem taia ca pe cartofi, si o prajim in ulei, pana cand capata o culoare aurie.
Gustul este putin dulce, eu il gasesc chiar mult mai bun decat cel al cartofilor prajiti, are o aroma distincta, si ramane crocanta pentru foarte mult timp.Evident, se consuma ca si cartofii prajiti: garnitura la orice forma de carne, cu sare, cu ce vrea fiecare.  Incercati cu incredere, o sa va uimeasca.                                            

4 comentarii:

  1. poate fotografia plantei ca sa se evite orice confuzie...
    Care Yuca/ Yuca de gradina de la noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, sa nu se creeze confuzie, eu am citit ca radacina de yucca de gradina se poate manca cruda are calitati medicinale eu chiarvreau sa o folosesc. Si atunci, cum e? Va rog sa puneti o poza a plantei...

      Ștergere
  2. Cititi asta domna Syntia
    https://www.google.es/amp/s/www.revistateo.ro/health/leguma-pe-care-o-poti-gasi-la-supermarket-si-care-te-poate-omori-100504/amp/

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut un clip unde un domn prăjea în ulei rădăcini de Yucca. Nu știam că yucca este acea faimoasă rădăcină de manioc despre care vorbește J. Verne în câteva dintre scrierile sale. Mă gândesc la faptul că nu a fost aclimatizatã așa cum s-a întâmplat cu cartoful. Probabil nu are un gust atât de plăcut,

    RăspundețiȘtergere