sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Pâté chinois ( "plat national du Québec"-reteta Iuliei)

Astazi in menu: pâté chinois, un fel de mancare quebecos, a carui origine nu se cunoaste: unii spun ca ar fii aparut in secolul 19, in timpul constructiei liniei ferate pancanadiene, cand muncitorii de origine asiatica ar fii inventat acest pâté chinois, altii il plaseaza in Maine, Statele Unite, unde foarte multi canadieni de origine franceza ar fii emigrat. In 2009, insa, Jean-Pierre Lemasson, sociolog la universitatea UQAM, demonstreaza ca toate teoriile pana atunci vehiculate asupra originii acestui fel de mancare erau false, nereusiind insa sa demonstreze de unde vine acest pâté chinois. El lanseaza, in acelasi timp un SOS tuturor,  pentru a-l ajuta sa dea de urma acestui fel de mancare declarat "national" de catre provincia Quebec.
Una peste alta, acest pate chinois este foarte gustos, foarte usor de preparat, se poate congela si consuma ulterior, foarte hranitor si asa mai departe, deci prezinta toate avantajele pentru a isi gasii un loc printre retetele prezentate.
Inainte de a incepe, un sfat: pate chinois se taie a 2-a zi!, deci se poate  consuma imediat, dar daca mai ramane, este de preferat sa se taie a 2-a zi (nu cum am facut eu, l-am taiat la 5 minute dupa ce l-am scos din cuptor)
Reteta este una de baza (Merci Iulia!) si ca orice alt fel de mancare o puteti modifica in felul vostru.De altfel, cred ca asta este frumusetea lui, il putem gatii cum ne taie capul:
Ingrediente:
1kg de carne de vita tocata (eu am folosit porc, dar reteta originala este pentru carne de vita)
2 cutii de boabe de porumb
1 cutie de crema de porumb
1-2 cepe
morcovi, ardei gras
5-6 cartofi
putin lapte pentru piure
sare si piper
   Pentru inceput, curatam cartofii, ii taiem si ii punem la fiert, taiem ceapa, morcovii, ardeiul gras si le calim in 2-3 linguri de ulei, adaugam apoi carnea tocata si o calim si pe aceasta si o rasturnam  intr-o tava-acesta va fii primul strat.
Intr-un bol amestecam cele 2 cutii de porumb cu cealalta cutie de crema de porumb si le adaugam peste stratul de carne-stratul doi.
Luam cartofii de pe foc, ii scurgem de apa si ii facem piure, de o consistenta potrivita, nu prea tare, atat cat  sa-l putem manevra usor (eventual il putem face cu mixerul ca sa devina mai fin ), pentru ca stratul trei necesita o anumita delicatete: cu o lingura de lemn sau cu un cutit asezam piureul peste amestecul de porumb, si il intindem frumos
                                                                                                                             
adaugam putina boia (pentru simtul estetic din noi :)) si bagam tava la cuptor aproximativ 25-30 de minute, pana cand piureul capata o culoare frumoasa.
Si voila!, pâté chinois, o mancare gustoasa pentru toata saptamana, fara prea mare bataie de cap.
Pofta buna!
                                                                                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu