vineri, 12 noiembrie 2010

Ciulama de ciuperci cu pui si smantana ...si cu mamaliga

     Asta este o mancare care se face foarte usor si care este extrem de gustoasa. De altfel, nici nu ar putea sa fie altfel, pentru ca folosim ciuperci si smantana, nu?
Deci, de ce anume avem nevoie?
pui (4-5 pulpe)
ciuperci -750 de grame
smantana-200 de grame
2 cepe
o jumatate de ardei gras
o lingura de faina
patrunjel
sare.       
  Bun..Incepem sa tocam ceapa, ardeiul si ciupercile.Pulpele le punem la prajit, separat, si le lasam pana cand incep sa prinda culoare, deci nu le prajim definitiv.In alta cratita punem ceapa cu ardeiul si le calim putin, pana cand ceapa incepe sa prinda culoare, adaugam ciupercile taiate si pulpele
 si le lasam la foc mic sa se caleasca, pana cand scade apa pe care o lasa de obicei ciupercile.
Cand totul s-a calit adaugam 100-150 ml de apa, punem sare sau vegeta si mai lasam sa fiarba 10-15 minute, adaugam smantana amestecata cu o lingura de faina si lasam mancarea pe foc, pana cand sosul se ingroase.
Oprim focul si tocam patrunjelul in mancare. Se serveste cu mamaliga.
                                        

Reteta pentru mamaliga:

Pana cand sa invat sa fac mamaliga, cred ca am stricat un hambar de malai, pentru ca nu gaseam decat retete cu gramaje "din ochi", deci reteta pe care o propun eu este extrem de simpla.
Intotdeauna folosim acelasi recipient pentru a masura cantitatea de apa si de malai necesara sau dorita.Astfel, la 2 si 3/4 pahare (sau cani sau orice alt recipient pe care il aveti ) de apa, punem 1 de malai. Astfel, putem face mamaliga si din 2 si 3/4 linguri de apa si una de malai (glumesc, evident). Deci, intr-o oala antiaderenta, punem 2 si 3/4 pahare (eu am folosit pahar de 200 de ml) de apa si un praf de sare si lasam pana cand apa incepe sa fiarba. Atunci  micsoram focul si turnam malaiul in ploaie (cat mai imprastiat ), amestecand cu o lingura. Greu, nu? Cu o mana tii lingura, cu una, oala, cu alta torni malaiul..hmmm.:)).Trage oala alaturi, toarna malaiul, si amesteca bine (eventual cu un tel, ca sa se omogenizeze bine). Punem din nou oala pe foc, punem un capac, si lasam sa fiarba la foc mediu, timp de 10-15 minute, amestecand din cand in cand. Cand s-a ingrosat bine, eu adaug putin unt si o amestec bine si o torn in farfurie.Cam asta ar fii.                                                                                                         

4 comentarii:

  1. faina ideea cu untul in mamaliga, ma bate gandul sa fac si eu diseara ciulama, ca tare mi s-a facut pofta...n-am mai mancat de mult si e una din preferatele mele

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult mai cremoasa asa, cu unt...Atingerea finala.lol

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti niste retete exceptionale

    RăspundețiȘtergere